人気ブログランキング | 話題のタグを見る
ブログトップ

ハンガリーてくてく日誌2

ブダペストの大学で日本語を教えたり、ハンガリーの絵本を翻訳したりしています。指の間からどんどんこぼれ落ちていってしまうような毎日を、少しでも書き留められたらいいなぁ。


by pitypang2

Töpörtyűs pogácsa

えー、やることはいっぱいあるんですけど、
(ハネムーンの続きも書きたいんですけど ←続くんかい)
Töpörtyűs pogácsa_a0130093_22421536.jpg

ポガーチャを焼きました。
ポガーチャというのはハンガリー風スコーンのようなものです。
初めてtöpörtyűの入ったやつを焼きました。
この前、夫の実家に行ったとき、お義母さんに教わった作り方です。
早く復習しなきゃ忘れちゃうもん。

töpörtyű(カタカナ表記は難しすぎるので放棄)
というのは何かというと


「ラードを取るためのベーコンを角切りにし、清潔な鉄鍋か適切な大きさの鍋に入れ、0.5リットルほどの水を注ぎ、時々かき混ぜながら弱火でよく煮る。水を入れすぎたり、火が弱すぎたりすると、煮崩れてしまうので気をつける。ラードが溶けてきたら火を強め、常に混ぜながら、色が変わるまで炒める。その後はまた弱火にし、0.5リットルの牛乳を少しずつ加える。(一度に加えると熱くなったラードが吹きこぼれるので注意。)そのあと再び強火で、常にかき混ぜながら、カリカリになるまで炒める。いい色になったら火からおろし、すぐに汁をきる。」

というものです。(Wikipedia参照)
ハンガリー語のページしかないところを見ると、ハンガリーにしかないのかな。
ポガーチャに入れる場合が多いけど、そのまま食べたりもします。

実ははかりの電池が切れてしまっていたので目分量でやったのですが、
それにしてはおいしかったです。
でも今度はきっちりやろう。

義母レシピを貼り付けます。
どうせ日本にはtöpörtyűがないから、
ハンガリー語のままです。


küldöm a pogácsa receptet, igyekeztem pontosan írni, de valójában csak a
lisztet szoktam kimérni, a többit hozzá gyúrom érzésre.
A töpörtő lehet több is, de 40 dkg-nál ne több, mert nagyon zsíros lesz.

Töpörtyűs pogácsa
75 dkg liszt
10 -15 dkg vaj (Ráma is jó)
2-3 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál bor
3 dkg élesztő (nem por) kb. 1 dl tejben kis cukorral megfuttatva
2 tojás sárga

Ezekből rétes keménységű tésztát gyúrunk. Ha szükséges, langyos tejet
adhatunk még hozzá, de ne legyen túl lágy. Jól kidolgozzuk, és 30 percet
pihentetjük. Ez alatt kicsit megkel és könnyebb lesz kinyújtani.

30 dkg töpörtyűt megdarálok.
Néhány darabot késsel vágok apróra, mert gyerekkoromban csak a nyújtófával
lapítottuk el a töpörtőket , aztán kicsit megvágtuk, sose daráltuk, és
ezért én szeretem, ha darabok vannak benne.

Innentől kétféleképp lehet haladni.

Gyorsabb változat: kinyújtom jó nagyra a kelt tésztát és rákenem a
töpörtőt, kicsit meghintem sóval és borssal, valamint rászórom a
darabosat is. Felcsavarom, mint a rétest, kicsit kilapítom, és egyszer
hajtogatom, mintha könyv lenne, (négyes hajtás).
Ha megkelt, lehet is szaggatni, tojással megkenni és sütni, jó leveles lesz.

Hagyományos hajtogatás: ahogy szoktuk, hármas és négyes hajtogatással, 20
percenként. Legalább 3-szor. Ez sem túl sok munka, csak tovább tart.
Nálunk a töpörtyűs pogácsa mindig méretes, de legalábbis nem kicsi. Ott
szoktam elrontani, hogy (Tamás szerint ) néha nem elég sós. Ti figyeljetek
rá oda.

Az első változatot el lehet készíteni este is, betenni a hűtőbe és másnap
sütni, ha vendéget várunk, és dolgozom, sokszor csinálom így.

Jó sütögetést mindenkinek, r


今日は夫の兄弟達とThanksgiving dayをやるそうです。
もう義兄の家のオーブンには七面鳥が丸ごと突っ込まれているはず。
ちなみにハンガリーでは本当は感謝祭の習慣は全然ありません ^^
名前
URL
削除用パスワード
by pitypang2 | 2013-12-01 00:02 | Comments(0)